İlminur ATÇI – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – Aşının sıhhat için en hoş buluş olduğunu belirten BTO Aile Hekimliği Kolu Lideri Dr. Mehtap Gürbüz Aslan, Herkes Duysun’a özel açıklamalarda bulundu.
Aşının gebelikten başlayarak anneye, doğunca bebeğe, çocukluk çağında kronik bir hastalık üzere ekstra bir takviyeye muhtaçlık duyulduğunda en hoş esirgeyici olduuğnu tabir eden Dr. Aslan, “Aşı, mikrobun öldürülmüş halidir. Aslında aşı bedene girecek mikroplara karşı savunma oluşturur. Aşı, sayesinde virüslerin ve bakterilerin büsbütün ortadan kaldırılıp hastalık oluşmasına mahzur olunan bir uygulamadır” dedi.
“MENENJİT AŞISI VE ROTA VİRÜSÜ AŞISI ÇOK ÖNEMLİ”
Çocukluk çağı aşıları dışında Menenjit aşısının da kıymetini vurgulayan Aslan, “Çocukluk çağı aşılarının yanında Menenjit aşısı ve Rota virüsü aşısı çok değerli. Bunlar, hem Dünya Sıhhat Örgütü (WHO) hem de Sıhhat Bakanlığı tarafından tavsiye edilen aşılar. Çocukluk aşıları esasen Sıhhat Bakanlığı tarafından fiyatsız olarak yapılıyor.” dedi.
Ülke gündeminde sıklıkla konuşulan “Grip aşısı yaptırılmalı mı yoksa yaptırılmamalı mı?” tartışması için de, bu hususun bilim insanları ortasında tartışılabileceğini belirterek, “Siz olsanız bedeninize bir mikrobun milyonlarca canlı halinin mi girmesini istersiniz yoksa zayıflatılmış, öldürülmüş halinin mi girmesini istersiniz? O vakit aşı yaptırmak gerekir. Şayet bir hastalığın aşısı varsa aşı olunmalı” diye konuştu.
Türkiye’de artık aşı üretiminin olmadığından bahseden Dr. Aslan, “Türkiye’de geçmişte 17 çeşit aşı üretiliyordu, aşı teknolojilerinin gelişmesi sebebiyle birçok aşı üreten fabrikamız kapatıldı ve dışarıdan tedarik edilme yoluna gidildi; fakat tabipler olarak bizler bütün aşıları ülkemizde üretecek biçimde teknolojik alt yapının geliştirilerek, aşıların ülkemizde üretilmesini istiyoruz. Aşı konusunda da dışarıya bağlı kalmak istemiyoruz. Salgın periyotlarında aşılar yetmeyebiliyor. Şu son devirlerde Tetanoz ve Hepatit B eksik, yetmiyor” diye konuştu.
Dr. Aslan, kesinlikle yapılması gerektiğini düşündüğü aşılar hakkında ise şunları kaydetti:
“Sağlık Bakanlığı’nın takviminde belirtilen çocukluk çağı aşıları kesinlikle yaptırılmalı onun dışında Menenjit aşısı, Rota Virüsü aşısı, HPV aşısı ve Zatürre aşısı kesinlikle yaptırılmalı. HPV aşısı yani Human Papiloma Virüsü (HPV), rahim ağzı kanserine neden olur. HPV büyük oranda cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Cinsel ömür başlamadan evvel HPV aşısı yapılmalıdır. 9 ila 13 yaş ortasında 2 doz, 13 yaştan sonra ise 3 doz halinde yapılıyor. Çocukluk çağında yani 9 ila 13 yaş ortasında yapılan HPV aşısının koruyuculuğu çok daha yüksek. 45 yaşına kadarda istenilirse yapılabilir. Çok kıymetli olanlardan biri de zatürre aşısı. Zatürre aşısıda kronik hastalıkları olanlara, 65 yaş üstü bütün bireylere ömür uzunluğu 1 kere yaptırmak kâfi gelip kişiyi akciğerler ile ilgili pnömoniden koruyarak daha sağlıklı bireyler haline getiriyor. Zatürre aşısını aile sıhhati merkezlerinde, aile tabiplerine başvurdukları takdirde KPA aşısını fiyatsız olarak yaptırabilirler. Aşı candır, her işin başı aşı, sıhhatin başı aşıdır.”